Genel Bilgiler

Coğrafya Bölümü Hakkında

Coğrafya, insan -doğal ortam etkileşimi kapsamında mekânsal analiz yapmayı amaçlayan, bireylerin çevreyi tanıma ve algılamalarına yardımcı olan, doğal ve beşeri kaynaklı sorunların çözümüne katkı sağlayan bir bilimdir. Pratik özelliği ile dış siyasette yol gösterici, ekonomik ve sosyal amaçlı yatırımlarda belirleyici bir rol oynar. İnsan ile doğal çevre arasındaki ilişkiyi, bu ilişki nedeniyle oluşan coğrafi olgu ve olayları inceler. Mekâna (yerel, ulusal, küresel) ve zamana ait bilgileri organize etmek, geliştirmek ve yaymak için coğrafi bilgiye daima ihtiyaç duyulmuştur. Ülke ve bölge kalkınmasında önem arz eden doğal ve beşeri kaynaklar coğrafyanın temel inceleme alanı kapsamında yer alır.  Buna ek olarak bu ilmin gerçek kimliği, algılanan dünyayı betimleme ve açıklamanın yanı sıra mekânsal, sosyal, ekonomik ve siyasal eşitsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan ve bu amaca dönük çözüm üreten bir niteliğe sahiptir.

Program Kazanımları ve İstihdam Alanları

Coğrafya okuryazarı; dünyanın doğal ve beşerî özelliklerini farklı bakış açıları ile sorgulayan, insanların yaşam koşullarını coğrafi bilgi temelinde yorumlayıp değerlendiren bireylerdir. Nitekim, Coğrafya bölümü müfredatında yer alan teorik ve uygulamalı öğretim yöntemleri buna büyük ölçüde katkı sağlar.

Coğrafya Bölümü, mekânın yeniden inşasını kavrayabilen ve açıklayabilen, coğrafi bilgiye dayalı bir düşünme tarzına ve güncel teknolojileri (Coğrafi Bilgi Teknolojileri) kullanma becerisine sahip mezunlar yetiştirmeyi hedefler.  Bu nedenle bölümden mezun olan öğrenciler başta Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) olmak üzere Maden Tetkik Arama (MTA), Devlet Su İşleri (DSİ), Karayolları Genel Müdürlüğü, Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Ulaştırma Bakanlığı gibi kamu kurumlarında istihdam edilebilmektedirler.

Bölüm Tanıtımı

Samsun Üniversitesi Coğrafya Bölümü, Yükseköğretim Kurulu’nun 11.02.2019 tarih ve 9204 sayılı kabul mektubu ile İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi bünyesinde kurulmuştur.   Coğrafya Bölümü’ne lisans düzeyinde örgün öğrenim hakkı tanınmasıyla beraber 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren 62 öğrenci lisans eğitimine başlamıştır. 2023 yılı itibariyle 228 lisans öğrencisi, 27 yüksek lisans öğrencisi ile eğitim ve öğretim faaliyetlerini devam ettirmektedir.

Fiziki Coğrafya, Beşerî ve İktisadi Coğrafya, Türkiye Coğrafyası ve Bölgesel Coğrafya olmak üzere dört anabilim dalı mevcuttur. Bölümde 2 profesör, 2 doçent, 2 doktor öğretim üyesi ve 2 araştırma görevlisi olmak üzere toplamda 8 öğretim elemanı mevcuttur.

                                                                         

 

                                                                                                                                              Prof. Dr. Yahya KADIOĞLU

                                                                                                                                                             Bölüm Başkanı